Historiek

Hof ten As dat is meer dan zevenhonderd jaar geschiedenis! Voor geschiedenisliefhebbers doen we de volledige geschiedenis van deze prachtige herenboerderij uit de doeken. Lees en geniet!

Hof ten As is gelegen in een bocht van de oude Walenbaan, de vroegere Romeinse heirbaan van Mechelen naar Gembloers. Een wagenas kondigde aan dat er een smid gevestigd was, zodat legerbendes, kooplieden en bedevaarders er hun reiswagens lieten herstellen. Zo kreeg de herenboerderij in de volksmond haar naam: Hof ten As.

De hoeve blijkt een voortzetting te zijn van een Gallo-Romeinse villa, waarvan in 1856 in een weide achter het hof de onderbouw werd blootgelegd.

Hieronder vindt u de belangrijkste data terug met betrekking tot Hof ten As.

1100

Het land is eigendom van de Heren van Perck uit handen van de Hertog van Brabant.

1362

Op een cijnsrol van de parochie Meltbruc is er sprake van de hofstede ‘hofstat van Assche’. Het goed werd gekocht door Bartholomeus van Meerbeek, die ook eigenaar was van het kasteel van Meerbeek naast de kerk van Melsbroek. Een muur aan de Steenwagenstraat is het enige wat overblijft van dit kasteel.

1478

Het goed werd gekocht door Bartholomeus van Meerbeek, die ook eigenaar was van het kasteel van Meerbeek, naast de kerk van Melsbroek. 

1506 

Hof ten As werd gekocht door Hendrik Madoets, wiens kleinzoon in 1596 ook het kasteel van Boetfort inpalmde.

1600 

De familie Madoets investeerde veel in de infrastructuur. Er werd gestart met de bouw van een duiventoren boven de toegangspoort. 

1694 

De hofstede werd gedeeltelijk verwoest door geallieerde legers en de wederopbouw startte pas in 1714. Zo kreeg Hof ten As zijn huidige vorm. 

1728 

De wederopbouw was voor de familie Madoets een zware last en in 1728 werd de herenboerderij openbaar verkocht aan de Graven van Tirimont. 

1816 

Na de slag van Waterloo kwam het gebouw in handen van bankier Gust Hagemans. 

1873 

Hof ten As werd gekocht door Graaf de Ribaucourt uit het naburige Perk en de familie Mommens bewoonde het pachthof. 

1981

De familie Mommens, die hier drie generaties lang woonde, bouwde aan de overkant een nieuwe boerderij. 

1991

Het echtpaar Van Thillo-De Boelpaep kocht de herenboerderij met de bedoeling het als brasserie-restaurant, feestzalen en conferentiecentrum uit te baten. 

1994

Lid van het cultuurerfgoed van de provincie Vlaams-Brabant.

Historiek

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x